آشنایی با میادین نفتی دریای خزر

آشنایی با میادین نفتی دریای خزر

میادین نفتی دریای خزر بخش مهمی از ذخایر نفتی ایران است که بین کشورهای شمالی ایران مشترک است و همین امر منجر به امضای تفاهم نامه های مهمی با کشورهای همجوار دریای خزر شده است. برای آگاهی بیشتر درباره میدان های گازی و نفتی شمال کشور در ادامه با ما همراه باشید.

آشنایی با میادین نفتی دریای خزر

کلیاتی درباره میادین نفتی دریای خزر

دریای خزر در شمال کشور بخش مهمی از میادین نفتی کشور را تشکیل داده است که در سالیان اخیر در سایه میدان های نفتی و گازی جنوب کشور کمتر مورد توجه قرار گرفته تا اینکه در سال 97 تفاهم نامه هایی با جمهوری آذربایجان به امضا رسید. بر اساس این تفاهم نامه، در آینده همکاری های متعدد در بخش های نفت و گاز در برنامه کار قرار خواهد گرفت. بر همین اساس دو بلوک نفتی مهم دریای خزر در دستور توسعه قرار گرفته است.

نگاهی به وضعیت جغرافیایی دریا خزر

برای آشنایی بیشتر با وضعیت میدان های نفتی خزر باید کمی با وضعیت جغرافیایی این دریاچه آشنا شد. خزر از سه قسمت شمالی، مرکزی و جنوبی تشکیل شده که بین کشورهای ایران، روسیه، جمهوری آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان مشترک است. البته این اشتراک شامل حجم آب نمی شود. عمیق ترین قسمت خزر شامل بخش جنوبی است که عمق حداکثری 1000 متری دارد. با توجه به موقعیت ایران در جنوب دریاچه خزر و میزبانی عمیق ترین قسمت، می توان گفت ایران برای حفاری های نفتی این منطقه نیازمند به تکنولوژی های ویژه دارد.

آشنایی با میادین نفتی دریای خزر

حفاری های میادین نفتی دریای خزر

اما برای حفاری های میادین نفتی دریای خزر باید چه پروسه ای در پیش گرفته شود؟ برای این منظور مهم باید حفاری با متوسط 40 تا 90 متر در عمق آب صورت بگیرد. به این ترتیب لوله های راهنما از کف دریا تا روی سکوهای نفتی هدایت می شود و به کمک شیرهای فواره گیر و تجهیزات دیگر بر روی سکوی نفتی فیکس می شود.

البته بر اساس موقعیت خاص و ویژه میادین نفتی دریای خزر علاوه بر کف دریا می توان از خشکی هم به استخراج نفت فکر کرد. به این ترتیب باید از دستگاه های مخصوص با پایه های متحرک استفاده کرد. این تکنولوژی ویژه قسمت های کم عمق خزر است. بر همین اساس می توان این میادین نفتی را از منابع مهم نفت و گاز کشور دانست که بهره برداری آن نیازمند تکنولوژی ویژه حفاری است.

چالش های حفاری نفت از میادین نفتی خزر

در صورتی که متخصصین بخواهند از میادین نفتی دریای خزر استخراج کنند، با توجه به اقلیم ویژه کشور با چالش هایی روبه رو هستند. در مرحله اول باید به وضعیت جوی اشاره کرد که می تواند منجر به تغییرات در امواج دریا و حرکت سکو شود. از دیگر چالش های استخراج نفت دریای خزر می توان به حمل و نقل تجهیزات فوق سنگین حفاری های نفتی، عمق زیاد آب دریای خزر در ناحیه جنوبی، سستی کف دریا، شرایط جوی مه آلود و دید کم، رشد گلفشان ها همراه با جریان های آبی پر فشار دریا اشاره کرد. برای همین موارد است که پیشتر ذکر شد استخراج نفت دریای خزر نیازمند تکنولوژی پیشرفته و پیچیده است. از سوی دیگر مهندسین و متخصصین این سکوهای نفتی باید دارای تجربه های کاری در موارد مشابه باشند تا بتوانند در شرایط مختلف چالش ها را مدیریت کنند.

آشنایی با میادین نفتی دریای خزر

منابع نفتی و گازی ایران در شمال کشور

در مورد منابع میادین نفتی ایران در شمال کشور باید به جایگاه ویژه دریای خزر اشاره کرد، زیرا این دریا میزبان دو ذخیره مهم انرژی است که همگی دارای ارزش ویژه استراتژیک هستند و همراه با دیگر ذخایر کوچک به اهمییت ژئوپلیتیک دریاچه اضافه کرده اند. البته در این میان باید به این امر مهم اشاره کرد که بر روی ذخایر نفتی و گازی خزر، اختلافاتی بین کشورهای همسایه وجود دارد و در حال حاضر بر اساس آخرین داده های آماری، کشور قزاقستان میزبان بیشترین ذخایر گازی و نفتی خزر است. همچنین بیشترین میزان تولیدات نفتی از این منابع به جمهوری آذربایجان تعلق دارد و سهم ایران در این میان چندان زیاد نیست.

در این میان باید به این امر مهم اشاره داشت که اگرچه میادین نفتی دریای خزر به عنوان منابع مهم کشور شناخته می شوند ولی امکان جانشین کردن آن ها با منابع خلیج فارس وجود ندارد و می توان گفت ذخایر گازی ایران در خزر حجم کمتری در مقایسه با خلیج فارس دارد. البته در انتها نباید این را فراموش کرد که میادین و منابع خزر همچنان مورد توجه بازار انرژی دنیاست و نقش تاثیر گذاری در صادرات و البته قیمت جهانی دارد.

آشنایی با میادین نفتی دریای خزر

در خصوص شرکت نفت و گاز خوزستان آریا اروند باید بدانید این شرکت که ارائه دهنده خدمات در زمینه نفت و گاز می باشد فعالیت های استثنایی و بدون نقص در این زمینه داشته و شما می‌توانید در خصوص پالایشگاه نفت و دیگر موارد مربوط در این خصوص از متخصصین این شرکت راهنمایی بگیرید.

0 پاسخ ها

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *